Aile içi şiddet birçok insanın maruz kaldığı ancak sessiz kalarak veya gizleyerek tolere ettiği ciddi bir meseledir. Bireyler aile birliğini bozmama adına bu tür eylemleri normalleştirerek göz ardı edebiliyor. Günümüzde bu ‘’ Çocuğum için susuyorum veya katlanıyorum ‘’ gibi cümlelerle karşımıza çıksa dahi çoğu zaman arkasına sığınılmış bir cümle olduğunu görüyoruz.
İnsanlar belirsizliklerden korkar ve bu kişilerin cesaretlerini kırarak sindirmekle birlikte mevcut duruma dur demek yerine boyun eğerek sürmesine sebebiyet verir. Aile içi yaşanan şiddet eşe veya çocuğa fiziksel olarak şiddet uygulamakla sonlanabilir ancak bazı insanların farkına varmadıkları psikolojik şiddet de aynı hatta bazen fiziksel şiddetten fazla hasar ve travmalar yaratabiliyor.
Şiddetin çok fazla yönleri olabilir. Eşin eşe uyguladığı fiziksel/duygusal / psikolojik şiddet veya ebeveyn/in/lerin çocuk üzerinde uyguladığı farklı şiddet türleri. Unutmamak gerekir ki çocuk her ne kadar küçük olursa olsun bu olayı travmatik bir şekilde yaşamasa dahi ( ki bu pek mümkün değildir ) yaşanan olayı dışa vurmasa bile ( sözel olarak ) unutmaz. Bu çocuk üzerindeki etkisini hemen veya zaman içerisinde gösterebilir ancak mutlaka gösterir.
Çocuğunuzun ‘’ iyiliği ‘’ için şiddet dolu bir ortamda büyümesine ‘’sırf annesinden/babasından uzak kalmasın diye ‘’ gibi düşüncelere bürünüp çocuğunuzu sağlıksız bir ortamda büyütmek yerine sağlıklı ve huzurlu bir ortamda büyütmenizde büyük fayda var.
Sağlıksız ortamlarda büyüyen çocuklarda aynı şekilde agresif, şiddete eğilimli, mutsuz, depresif, içe dönük, sorumsuz, uyumsuz, kaygılı ( endişe dolu ), güven sorunu yaşayan birey olarak yetişecek ve mutsuz olacaktır. Bu sebepten dolayı çocuğunuzu sağlıksız bir ortamda ‘’ kendisi için ‘’ bulunmak yerine çocuğunuzun sağlıklı ve mutlu yetişmesi için kararlar alın.
Bu her zaman bulunduğunuz ortamı terk etmekten geçmez. Bulunduğunuz yeri ve kişileri çocuğunuza uygun hala getirmeye çalışarak hem kendinizin hem çocuğunuzun sağlıklı bir yaşam sürdürmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Eğer eşinizle ilgili problemler yaşıyorsanız ve bunu kendi aranızda çözemiyorsanız bir uzmandan destek alın. Aranızda yaşanan problemleri çocuğunuzla paylaşmanız veya hissettirmeniz onu bilinçlendirmez aksine endişelendirir.
Eğer kendiniz şiddete eğilimliyseniz kendi geçmişinizi ve mevcut hayat biçiminizi sorgulayarak kendinizi anlamaya çalışabilirsiniz. İhtiyaç halinde mutlaka bir uzmandan destek talep etmelisiniz.
Mutlu bir aile mutlu gelecekler demek.
Uzm.Kln.Psk.
Çağla Ulaş
Görüntülenme
2023-02-13