Çocukların belli bir yaşa ulaşıp anaokuluna başlamasıyla birlikte hastalanma sıklığı da artış gösterir. Bu durum çoğu zaman velileri oldukça endişelendirir. Çocukların ev ortamından çıkıp tanımadıkları yeni bir ortama girmeleri aynı zamanda tanımadıkları bakteri ve virüslerle karşılaşacağı anlamına gelir. Bununla birlikte çocuğun hastalanma süreci çoğalır. Bu durum ebeveynlerin aklında soru işareti oluşturabilir ve kaygılanmalarına sebep olabilir. Oysa çocuğun vücudu gelişmektedir ve tanımadığı uyaranlara tepki gösterir. Vücut kendini savunmaya geçer ve tanımadığı bakterilerle karşı savaş halindedir. Dolayısıyla vücut bu zaman süresinde daha önce tanımadığı bakterilerle ilk defa karşılaşıyor ve savaşıyor ancak aynı zamanda güç kazanıyor. Bu süreçte çocuğun bağışıklık sistemi güçleniyor ve savaştığı uyaranlara karşı kalkan oluşturuyor. Bu sebepten dolayı çocuk ilerleyen dönemde ( ilkokul, ortaokul vs. ) hazırlıklı oluyor ve hastalıklara karşı ağır tepkiler vermiyor.
Özetle çocuğun ilk olarak karşılaştığı virüslere tepki verip kendini savunamaması normal. Bu durum ebeveynleri endişelendirmemeli çünkü çocuk ileriki dönemde karşılaşacağı hastalıklara önceden bağışıklık kazanmış oluyor. Böylece çocuğun bünyesi hastalıkların hafif seyretmesi için alt yapıyı oluşturmuş oluyor ( vücut savaşmayı öğreniyor ve ağır tepkiler vermiyor ) .
*Sık rastlanan hastalıklar; Grip, soğuk algınlığı / nezle, Boğaz enfeksiyonu / farenjit, Kulak iltihabı, Sinüzit, İshal ( Gastroenterit ).
Uzm. Kln. Psk. Çağla Ulaş
Görüntülenme
2023-02-13