Dönem dönem keyifsizlik her insanın hissettiği bir duygudur. Ancak geçmeyen ve süren boşluk ve umutsuzluk hissi depresyona işaret ediyor olabilir. Geçici hüzünden farklı olarak depresyon moral düşüklüğü, bitkinlik hissi, mutsuzluk, umutsuzluk hatta görevlerini, gündelik hayatını sürdürememeye kadar varabiliyor. Depresyondan yardım ve destek alarak kurtulabilirsiniz ancak bunun ilk ve en önemli adımı depresyonu ve buna bağlı olarak işaretlerini, belirtilerini, nedenlerini anlamak ve tanımak.
Depresyon nedir?
Her İnsan yaşantısında iniş ve çıkışlar yaşar. Yaşanan çatışmalar, aksilikler ve hayal kırıklıklarına üzülerek birey mutsuz, umutsuz hissedebilir. Tepki vermek son derece normaldir. Ancak pek çok insan böyle bir durumla karşı karşıya kaldığında yaşadığı üzüntüyü ‘‘depresyon’’ olarak tanımlar ancak depresyon üzüntüden çok daha fazlasıdır.
Bazı bireyler depresyonu “bir kara delikte yaşamak” olarak tanımlar. Bunu takip eden boşluk hissi, umutsuzluk, halsizlik, hissizlik, tahammülsüzlük, öfke, saldırganlık ve huzursuzluk görülebilir.
Depresyon bireyin yaşantısını tamamen etkiler. Birey ders çalışmak, iş yapmak hatta yeme ve uyuma gibi gündelik ritüellerini yerini getirmekte dair büyük güçlük çeker. Bireyin eğlenme veya keyif alma yeteneği de aynı zamanda körelmektedir. Huzursuzluk hissini umutsuzluk ve çaresizlik hissi takip eder ve kişi kendini çökkün ve güçsüz hisseder.
Depresyon türleri farklı ve çeşitlidir.
Depresyon kişiye, duruma , yaşa ve cinsiyete göre farklı semptomlar gösterebilir.
o Az ya da aşırı uyuyorsanız
o Odaklanma sorunu yaşıyorsanız
o Daha önce kolayca yerine getirdiğiniz işler artık size zor geliyorsa
o Umutsuzluk hissiniz mevcutsa
o Çaresizlik hissiniz varsa
o Mutsuz hissediyorsanız
o Sebepsiz ağlama nöbetleriniz varsa
o Değersiz hissediyorsanız
o Korkularınız varsa
o Sebepsiz baş ağrılarınız mevcutsa
o Endişe duyuyorsanız
o Anlaşılmadığınızı düşünüyorsanız
o Konsantrasyon bozukluğunuz bulunuyorsa
o İştahsızlık veya fazla iştahınız varsa
o Asabi veya agresif hissediyorsanız
o Hayatı ve yaşamı anlamlandıramıyor yaşamak istemiyorsanız
o İntihar düşünceleriniz mevcutsa ( bu durumda acil yardıma başvurmanız büyük önem arz etmektedir )
Depresyon nedenleri ve genel sebepler
Depresyon beynin ön alanlarında, alın ve şakak bölgelerinde ortaya çıkan bir hastalıktır.
Depresyon sadece beyindeki bir kimyasal dengesizliğin sonucu itibariyle oluşmaz. Depresyon; biyolojik, psikolojik ve sosyal etkenlerden oluşan bütün bir kombinasyondur. Genetik faktörlerden ziyade yaşam biçiminiz ve zorluklarla başa çıkma yönteminiz depresyonu tetiklemekte etkili faktörlerdir.
Risk faktörleri
Genel olarak bakıldığında en sık görülen faktörler aşağıdaki gibidir;
o Yalnızlık
o Stres
o Göç / taşınma
o Ailedeki depresyon geçmişi
o Aile içi sorunlar
o Evlilik ya da ilişki problemleri
o Maddi yetersizlik
o Erken çocukluk travması ya da istismar
o Madde kullanımı
o İşsizlik
o Sağlık problemleri ya da kronik rahatsızlıklar
Depresyonu atlatma yöntemleri
Depresyonun semptomları ayrı olduğu gibi bireylerin başa çıkma veya depresyonu atlatma ve iyileşme süreci de ayrıdır. Bir bireyde iyileştirici etki gösteren bir yöntem farklı bir bireyde etki göstermeyebilir. Kişi bunu sosyal destekle veya kendini meşgul etme yöntemiyle paylaşarak başa çıkmaya çalışabilir.
Ne zaman doktora gitmelisiniz
Depresyon kendinizi kesinlikle suçlamanız gereken veya utanmanızı gerektirecek bir hastalık değildir. Toplumda en yaygın görülen hastalıklardan biri depresyondur.
Eğer depresif hissediyorsanız ve bu en az 2 haftadan fazla sürüyorsa konu uzmanınızdan daha fazla zaman kaybetmeden randevu almanız çok önemlidir.
Depresyon semptomları kendi kendine iyileşemeyebilir ve eğer tedavi edilmezse daha da kötüleşebilir. Bu zaman içinde farklı ruhsal veya fiziksel sorunlara yol açabilir. Depresyon güçsüzlük hissettirdiğinden mücadele etmek veya destek almak size ilk etapta yıldırıcı gelse de sakinliğinizi korumaya çalışın. Kendinizi soyutlamak ve kendi içinize kapanmanız durumu zaman içinde iyileştirmez hatta kötüleştirebilir. Bunun zaman kaybının yanı sıra geçiştirmeniz dışında bir etkisi olmayacaktır. Çaresiz ve umutsuzluk hissi depresyonun belirtisidir. Bu sizin zayıf veya dayanıksız olduğunuz anlamına gelmez. Önemli olan depresyonu tanımak ve destek alarak bunun üstesinden gelmek. Depresyonun toplum içerisinde en yaygın hastalıklardan biri olduğunu unutmamalı ve destek almada geciktirilmesi tedavinin etki, sonuç ve süreç açısından büyük önem taşımaktadır.
Uzm.Kln. Psk. Çağla Ulaş
Görüntülenme
2023-02-13