Stresle başa çıkma yolları
Gündelik yaşantımızı devam ettirirken stres yaratan birçok şeyi hayatımızdan çıkarmak mümkün değildir. Bu sebepten dolayı bireyin ruh ve beden sağlığını koruması ve verimli bir yaşam sürmesi için koşulların değişmesini beklemek yerine stresle başa çıkma yollarını öğrenmesi gerekir. Kişi gün içerisinde birçok uyaran dolayısıyla stres ile yüzleşmek durumundadır. ( Kalabalıklar (otobüs, metrobüs, dolmuş), sevgisizlik, kalabalık alanlar, insan çokluğu, gündelik hayat sorunları, ses, gürültü, terör, doğal afetler, aşırı sıcaklar, aşırı soğuklar, yoğun trafik, işe veya okula gitmek için birden çok vasıta değiştirmek, uzun çalışma saatleri, tatil yapamama, dinlenememe, çok çalışma, hastalıklar, çevre kirliliği, yakınlarıyla veya arkadaşlarıyla görüşememe, işsizlik, iflas, düşük ücretler, göç, iş yerinde görev belirsizlikleri, borç, geçim sıkıntısı, barınma koşulları, sınav kaygısı, işsizlik, korku, boşanmalar ve ayrılıklar, aile içi sorunlar , çevre kirliliği gibi bir çok sebep strese sebep olabilir.
Başa çıkma yolları
Stresle başa çıkma yolunun en temel ve önemli noktası gevşemedir. Gevşeme işe doğru ve derin nefesle başlamaktadır. Kendini rahat tutmayı başarabilen bir bireyin solunumu derin ve rahattır. Bu bireylerde aynı zamanda karnı sıcak, alnı serin ,kalp vuruşları sakin ve düzenlidir. Stresli bir bireyin kan basıncının çoğalması sebebiyle el ve ayakları sıcak ve ağırdır. ( Stres tepkisi esnasında ise damarlar daraldığı için yüzey sıcaklığı düşer ).
Temel nefes egzersizleri
Bu egzersiz günde 40 kez tekrarlandığında zaman içerisinde alışkanlık haline gelerek bireyin stresini azatlamakta büyük etki sağlayabilir.
Nefes alma alışkanlığıyla;
Zihinsel teknikler ve stresle baş etme yolları
Duygusal rahatsızlıkların temelinde duyguların ilişkili olduğu durumlardan ziyade bireyin bu olaylara ilişkin yorumları ve bunların kaynağı olan inanç sistemi yatar. Bireyin çevresine ve kendisine dair düşünce, yorum ve anlam kalıpları ne ölçüde gerçekçi ve akılcı olursa duyguları da o ölçüde sağlıklı yani akla uygun olur. Ancak birey stresli olduğunda bu denli sağlıklı düşünemiyor olabilir ve yaşamını duygusal rahatsızlık ve uyumsuzluklarla doldurabilir.
Stresin yarattığı etkiler
Depresif ruh hali, Baş ağrısı, boyun ve sırt ağrıları, mide şikâyetleri, aşırı gaz şikâyetleri, şişkinlik, kabızlık-ishal dönemleri, göğüste ağrı, çarpıntı, mutsuzluk, iştahta azalma ya da aşırı artma, halsizlik, çökkünlük, güçsüzlük, bayılmak, isteksizlik, bitkinlik, aşırı uyku ya da uykusuzluk, moral bozukluğu, dalgınlık, iş ve okul performansında düşme, neşesizlik , dikkat sorunları, konsantre olamama, ilişkilerde bozulma, keder, kendini kötü hissetme, gündelik hayatla baş etmede zorluk, kin,öfke nöbetleri, sinirlilik, telaş, ağlama, karar vermede güçlük, aşırı tepkiler, telaş, depresyon, alkol ve sigara kullanımında artış ve buna bağlı olarak diğer psikolojik ve fizyolojik semptomlar görülebilir.
Stres etkisini azaltmak için tavsiyeler
Uzm. Kln. Psk. Çağla Ulaş
Görüntülenme
2023-02-13